Andreja Rojko Dajč

Finalistka izbora za PODJETNICI LETA – 500 podjetnic 2019:


Andreja Rojko Dajč

Moje ime je Andreja, po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka, in sem lastnica podjetja Dajč produkt ter hkrati nosilka obrti. Obrt sem prevzela po očetu, po njegovi upokojitvi. Ime našega podjetja izvira iz mojega dekliškega priimka Dajč, z dodanim drugim delom – produkt pa smo poimenovali proizvode vseh naših raznolikih dejavnosti.

 

Kot podjetnica sem vztrajna, potrpežljiva, skrbna, pogumna in večino časa ljudem, ki me potrebujejo, na razpolago, pripravljena pomagati. Kot edina zaposlena ženska v podjetju sem pogostokrat tudi »deklica za vse«.  V veselje mi je, ko se lahko pošalim tudi s katero od strank, zato me ljudje poznajo kot vedno nasmejano. Ker so mi že v otroštvu bile privzgojene delovne navade in ker sem že od malega spremljala trdo delo svojih staršev, tudi danes brez težav poprimem za marsikatero delo na žagi, v oljarni oz. povsod, kjer je to potrebno. Včasih sem torej tudi ali delavka na žagi, v oljarni, voznica viličarja ali preprosto čistilka. Poleg vsega, kar počnem v podjetju, pa sem tudi mama dveh sinov, žena in gospodinja, preprosto povedano – ženska kot vsaka druga.

 

Naše podjetje šteje 12 zaposlenih. Naša uspešnost temelji predvsem na dobrih medosebnih odnosih. Smo majhni, a povezani …

Prednosti, ki si jih naše podjetje pripisuje,  so še predvsem prijazen pristop kupcu, strokovnost in dolgoletne izkušnje, saj so se tako z žagarstvom oz. s predelavo lesa  kot tudi z oljarstvom ukvarjali že naši predniki. Pridelava bučnega olja sega namreč že v leto 1853, ko so prve kapljice bučnega olja stiskali skozi laneno krpo. Ker je podjetje, sicer majhno, upravljal že moj oče, se je tudi v meni že zelo zgodaj, že v času srednjega šolanja, prebujala želja po podjetništvu. V času študija pa se je dokončno prebudila. Sanje so postale resničnost, saj se je oče ob uvodu v leto 2012 upokojil. Takrat sem podjetje prevzela jaz. Nisem se zadovoljila s staro žago za razrez hlodovine in s staro oljarno, zato sem želela podjetje širiti. Začeli smo graditi in kmalu zgradili novo sodobno oljarno ter deponijo lesnih sekancev. Kmalu smo kupili novo tračno žago in se leta 2014 podali še v tesarstvo, krovstvo in kleparstvo. Danes se v podjetju Dajč produkt  ukvarjamo z žagarstvom, izdelavo lesnih sekancev – biomase, tesarstvom, krovstvom, kleparstvom in oljarstvom.

 

V naši oljarni pridelujemo čisto pravo 100 % bučno olje, k ponudbi olja pa smo dodali tudi bučna semena desetih različnih okusov, bučno marmelado, domači jabolčni kis … Opravljamo tudi storitve (predelavo), pripravljamo darila ob posebnih priložnostih in gostimo skupine ljudi, katerim predstavimo podjetje, razkažemo proizvodnjo in jim ponudimo, da okusijo naše dobrote. Na naši žagi je možen razrez hlodovine v polizdelke vseh dimenzij, katere na željo kupca z lastnim prevozom tudi dostavljamo. Ves odpadni les predelamo v lesne sekance. Tesarji, krovci in kleparji pa večino delovnega časa uspešno opravijo svoje delo na terenu.  Kupcu nudimo možnost nakupa gradbenega lesa in izdelave ostrešja ipd. hkrati, v čemer se kaže velika prednost.

 

Kljub trenutni uspešnosti ima podjetje še vizijo. V prihodnosti si želimo razširiti obstoječe dejavnosti, jih modernizirati, z nakupom novih strojev, za boljšo, hitrejšo in kvalitetnejšo obdelavo naših izdelkov. Uvesti želimo nove izdelke in urediti novo trgovino v sklopu oljarstva. Hkrati si želimo ponuditi še nekaj novih delovnih mest, na katerih bi se zaposleni počutili zadovoljne in varne.

Pri vodenju podjetja se tako kot v osebnem življenju pojavljajo vzponi in padci. Biti podjetnik je lepo, si »sam svoj šef«, a hkrati tudi odgovorno, saj moraš biti na tekočem o vsem, kar se v podjetju dogaja, in poskrbeti, da delo poteka nemoteno, da so zadovoljni zaposleni in kupci. A s trdim delom lahko uspeš.

 

>> Veseli nas, da bo Andreja z nami na dogodku 500 Podjetnic 2019! <<

 

Andreja Rojko Dajč

PODJETJE DAJČ PRODUKT – ANDREJA ROJKO DAJČ S.P.

>> Se nam pridružite 11. aprila 2019 na dogodku 500 PODJETNIC? <<