Biti podjetnica = biti ti

Danes smo kot družba prišli na prav poseben mejnik v zgodovini. Delo in kariera iz dneva v dan dobivata nov pomen, vsakič znova ju prevrednotimo in začutimo malce drugače. Vedno bolj razumemo in čutimo, kaj je resničen namen kariere, zavedamo se, da je mnogo več kot zgolj orodje za zaslužek. Skozi kariero vsakdo lahko izrazi svoj edinstveni potencial, se skoznjo izpili, sooči tako s svojimi talenti kot lekcijami in v njej najde širši smisel. Kariera je kot ogromno igrišče, kjer se lahko igramo, svojo igro in veselje delimo z drugimi in obenem rastemo. Včasih pademo, si potolčemo kolena, a vsakič znova vstanemo, z levjo ognjevitostjo v srcu in se podamo naprej, svojim sanjam in izpolnitvi nasproti.

Nekoč se dela in kariere ni dojemalo tako srčno. Delo ni predstavljalo neke širše družbene in duhovne vpetosti, kot jo danes. Bilo je bolj nujno zlo, za vizionarje pa način za širokopotezne odločitve in vzpon na goro uspeha. Danes se vsakdo zaveda, da je lahko podjetnik in ustvarjalec svojega življenja, obenem pa nas je tudi sistem prisilil v iznajdljivost in prilagodljivost ter preusmeritev na samostojne podjetniške poti. Ker danes podjetnice drugače razumemo svojo kariero, kot so jo naše mame in babice, drugače razumemo tudi svoj prosti čas. Ob industrijski revoluciji se je prvič malce bolj resno pojavil pojem prostega časa, saj se je tudi prvič resnično ločil kraj dela od kraja bivanja. In danes prvič po dolgem času spet potrebujemo na novo ovrednotiti prosti čas. Delavci, ki so delali v tovarnah, navadno skozi tovrstno delo niso mogli uresničevati svojih kreativnih idej, zato so nujno potrebovali umik in prosti čas.

Danes pa podjetniki in podjetnice pravzaprav živimo svojo kariero, dihamo z njo in spimo z njo. Čeprav je na trenutke hudo stresna in obremenjujoča, je v resnici nas življenjski slog in izraz naših najvišjih vrednot ter ustvarjalnih zamisli. Podjetniki, ki uživamo v svojem delu, v resnici ne ločujemo kariere od življenja. Gre za neločljivi komponenti, ki sta ves čas prepleteni. Ljudje moramo končno razumeti in sprejeti, da se od dela, ki nas navdihuje, ne potrebujemo umikati, saj to delo mi smo. Že res, da si vsi želimo počitka, potovanj, druženj in razvajanj, vendar to ne pomeni, da moramo strogo ločevati poslovno od zasebnega življenja. Vsi ustvarjalci prav dobro vemo, da je ustvarjalni proces neprekinjen, tok misli je vedno prisoten in tudi ob trenutkih počitka, smo odprti za nove ideje in predloge, ki prihajajo tako od drugih ljudi, kot iz vesoljne modrosti.

Prej, ko se bomo nehali obremenjevati s pojmom prostega časa, manj bomo pod stresom in manj viharnih dvomov bo v naših mislih. Vzemite si čas zase, ko ga potrebujete, a ne krivite ali obremenjujte se, če z lahkoto delate tudi 18 ur dnevno, ko padete v ustvarjalni tok. Naša telesa so izredno zmogljiva in utrudijo se predvsem takrat, ko so naše misli mračne in obremenjene. Kadar pa ustvarjamo lahkotno, s strastjo in radovednostjo, nas bodo vedno znova podprla. Čar sodobnega podjetništva je tudi v tem, da prijatelji in družina niso nujno izključeni iz njega. Če sprejemajo nas, sprejemajo tudi našo kariero, saj, kot smo že omenili, ne gre za dve ločeni komponenti.

Tudi na ženske, ki ustvarjajo kariero vzporedno z družino, še vedno gledamo kot na čarodejke, ki mahajo s čarobnim prahom uspeha povsod, kamor pridejo. Mnogi, ki jih opazujejo od zunaj, mislijo, da so takšne sposobnosti skoraj nadnaravne ali pa da za uspeh z gotovostjo žrtvujejo čas, ki naj bi ga preživele s svojo družino ali partnerjem.

Pa vendar se ženske v novodobnem podjetništvu znajdemo bolj kot kadarkoli. Vedno smo se zmogle smukati okoli hiše in postoriti prav vse, dajati objeme, nahraniti lačna usta ter organizirati in očediti družinski dom. Podjetništvo 21. stoletja tako pozdravlja ženske, ki so svoje smukanje in edinstveno žensko energijo zmožne razširiti zunaj okvirjev lastne hiše.

Ne pomeni, da moramo karkoli žrtvovati, ampak se verjetno vse bolj zavedamo, da je podjetništvo nujno, da je lahko celo način življenja, način biti. Ženske razumemo delo s srcem, in le to skušamo vtkati v vsak projekt, ki nam pride na pot. Zmožne smo jih rojevati prav po materinsko, kakor to počnemo tudi v odnosih.

Predvsem pa se novodobna ženska zaveda, da je hodeč vzor za svoje potomce. Razume, da bo s tem, ko bo živela sebe in svoje sanje, pokazala tudi njim, kako se to počne. Kar ne pomeni izključevanja družine od dela, ampak nujno povezovanje, skozi katero se prepoznajo karakterne kvalitete posameznika, ki jih lahko otroci razvijajo že s tem, ko opazujejo svoje starše. Gre za nujno prebujanje duha podjetništva, ki ni nič drugega, kot samo izražanje sebe in svoje kreativnosti v vseh možnih oblikah. Prvič po dolgem času namreč prehajamo do popolnega prevrednotenja delovnih mest in postajamo multipraktiki na različnih področjih, skozi katere se lahko preko samostojnega podjetništva tudi steka denar. Tako ne prehajamo samo v obdobje, ko bi morali razvijati samo en talent in biti nagrajeni za dolgotrajno delo v enem podjetju, ampak nas ritem življenja nagrajuje z razvijanjem več talentov in sposobnosti, ki kličejo tudi po večjem osebnem zadovoljstvu, izpopolnjenosti in tudi posledičnemu uspehu.

Prvič v zgodovini smo soočeni z rojevanjem delovnih mest kar doma. Z razvojem interneta je le ta postal ultimativni prostor za poslovanje. Tako se delovno okolje premika na kavče, jedilne mize, domače pisarne in celo spalnice ter se staplja z osebnim življenjem posameznikov in posameznic. Kariera in poslovnost vse bolj postajata del nas, nujna dela našega izražanja, namesto nekaj ločenega, kar bi počeli od sedmih do treh. Prehajamo v obdobje, kjer bo pojem podjetnik pomenilo živeti zgolj sebe in svojo kreativnost. Potemtakem bo in je uspeh domena osebnostne rasti in ne ločena komponenta posameznika. Hitrost in velikost uspeha tako rasteta skupaj z nami, našimi družinami in odnosi ter predelanimi lekcijami.

Lahko se svobodno začnemo spogledovati z mislijo, da je biti karierist/karieristka ali podjetnik/podjetnica v polnosti resnično živeti sebe in svoje potenciale. Tako bo rek “delo osvobaja duha” končno dobil pravi pomen, z resničnimi in čudovitimi razsežnostmi.

 

Živa Kovačević & Katarina Bašič

Živa in Katarina svojo podjetniško ustvarjalnost razvijata skozi Sestrske kroge in povezovanje žensk. S svojim delom in pristopom v ženskah prebujata njihovo edinstvenost in pristno nežnost. Svoje sanje živita skozi kreativno izražanje sebe tako v poslovnem kot tudi zasebnem življenju. Več o njiju in čarovniji, ki jo stapljata skupaj, najdete na spletni strani: www.giaziva.com