TINA GRILC – Cikličnost ženske narave v podjetništvu

To, da ženske delujemo drugače kot moški, vemo že dolgo. Pa vendar v moškem poslovnem svetu na začetku nekako nisem imela občutka, da je prav veliko prostora za moje žensko izražanje. Verjetno si ga tudi nisem znala narediti.

Tako sem vsako leto šla malo bolj sebi naproti in prebrala tudi en kup literature na to temo. Ženske delujemo v ciklih, zato se lahko naše dojemanje sebe, sveta, posla in vsega, kar se nam dogaja, spreminja tedensko, včasih celo dnevno. Zato je toliko bolj nesmiselno, da se pustimo vkalupiti v koncept »človeka kot stroja«.

Večina avtorjev je mnenja, da optimalno delujemo takole (seveda pa naj vam bo to le za navdih in nikakor kot pravilo):

Prvi do 6. dan cikla je optimalen čas za notranje razmišljanje, kreativen pregled situacije, preokvirjanje. Je tudi čas, ki je idealen za opustitev starih prepričanj, vzorcev, oseb itd., ki nam ne služijo več. Je čas novih idej in intuitivne kreativnosti, predvsem pa počitka in regeneracije.

Med 7. in 13. dnem (številke so okvirne) je čas, ko smo mentalno aktivne, se najbolje učimo, jasno vidimo stvari, imamo dobro koncentracijo, lahko naredimo super raziskavo (pregled literature ali tržno raziskavo). V tem tednu tudi zelo dobro strukturirano razmišljamo, smo fizično fit in se počutimo neodvisne.

Med 14. in 20. dnem cikla je idealen čas za komunikacijo, empatijo in produktivnost. Prav tako takrat dobro sodelujemo z drugimi in jih podpiramo. Smo čustveno kreativne in ustvarjamo nove odnose.

Med 21. in 28. dnem je optimalen čas za kreativnost na podlagi inspiracije, razmišljanje izven okvirjev. V tem času dobro vidimo, kje je problem in ga rešimo. Smo tudi bolj asertivne.

Kaj vam to pove? Da imamo ženske neskončen potencial za podjetništvo. Teorij, kaj delati kateri teden, je neskončno. Moj namen je, da svojo cikličnost ozavestite in ji sledite. Tako boste najbolj učinkovite, zadovoljne in hkrati bo tudi vaš bančni račun bolj poln.

 

Tina Grilc

podjetniška mentorica in nasmejana predavateljica

coach za denarne preboje

www.tinagrilc.si