MAJA KOREN KOCJANČIČ – Je podjetnica res super ženska?

Videz: fantastičen, brezhibna in trendovska, vitka in vse na svojem mestu tako kot mora biti …

Posel: raste in se širi, sprejema le modre odločitve in izbira le pametne poteze, poleg svojega posla obvlada še trženje in javno nastopanje, popoldne ne dela in je z družino, zvečer ima čas zase in partnerja … Na kratko – delo je zabava, je na vseh mogočih omrežjih, a to ne ovira njenega zasebnega življenja in ji ne jemlje večernega časa, v posel daje sebe in to se ji obrestuje.

Privat: harmonija v partnerskem odnosu, zdravi in veseli otroci brez odsotnosti v vrtcu in šoli, vsi lepo oblečeni, dom urejen, gospodinjska pomoč in varuška pa vedno na voljo, ima čas za roditeljske sestanke, prireditve, druženja z ostalimi starši in sosedovimi otroci, odnosi s sorodniki so prijetni in so ji v podporo in ji ne pijejo energije.

Ona: se sprejema, je zadovoljna s sabo, živi v ravnotežju med poslovnim in zasebnim, si vzame čas za gibanje, otroke, moža, prijatelje, hobije, pri tem pa zdravo živi, je pozitivna, nasmejana in ena prijazna super punca, ki nima nikoli pms, ki jo neprespane noči preživete ob otroškem joku ne izmozgajo in izžareva energijo …

Pa poznate kakšno tako?

Na kratko – v realnem življenju je ni! Jo pa seveda srečamo v kakšnem filmu z Julijo Roberts.

V realnem življenju smo ženske, ki smo se odločile, da bomo izbrale podjetniško pot in šle po svoje. Smo ženske, ki smo krvave pod kožo in ranljive. To smo ženske, ki smo drzne, pogumne, inovativne, bistre, a tudi nežne in včasih s polomljenimi krili. Se nenehno učimo in prav zato rastemo.

Podjetništva se lahko v neki meri naučimo, ne moremo pa se naučiti, kako živeti življenje podjetnice na način, da ostanemo zveste sebi. Običajno se tega učimo iz lastnih izkušenj, na napakah, ki jih počnemo. In včasih nas lahko tudi zanese čez rob … In delamo preveč, ker verjamemo, da drugače nismo vredne, smo izčrpane in jezne nase, ker nismo upale reči ne, da bi ustregle drugim, si ne vzamemo časa za skrb za svoje telo, preveč obljubljamo, ne negujemo pomembnih odnosov, jemljemo nase neupravičene kritike in dovolimo notranjemu kritiku, da nam sedi na rami namesto šefa in odganja realne pohvale ter bdi nad napakami in malenkostmi ter nam ne da notranjega občutka zadovoljstva in miru.

Kaj narediti takrat, ko se znajdem v začaranem krogu izčrpanosti, neuspehov in glodajočega dvoma vase? Se ustaviti in se zazreti vase. Prositi za pomoč. Pri gospodinjstvu, varstvu otrok. Poiskati ustrezno terapevtsko pomoč ali svetovanje. Se naučiti osnov učinkovite komunikacije in ravnanja s čustvi krivde in jeze. In predvsem – začeti pri sebi in se negovati:

»Jaz nisem moje podjetje! Prav takšna kot sem, sem čudovita! Pravico imam narediti napako!«

In da se vrnem k vprašanju v naslovu ali je ženska, ki se ukvarja s podjetništvom, res super ženska? DA je! Ker si upa! Ker hodi po Poti in ni zavila s Poti v varen brlog službe s fiksnim delovnikom, ki je ne mara, za katero ni dovolj plačana … Ampak je na svoji Poti osebne rasti! In Super ženska je prav zato, ker je takšna, kakršna je!

 

Piše: Maja Koren Kocjančič

Center z krepitev samozavesti T.A.

www.samozavestni.si