Petra El Khiar – “Družinska zgodba iz katere je nastalo kaktusovo olje KARMOUSS”

Udeleženka dogodka – 500 podjetnic 2019:


Petra El Khiar

“Moj mož je Maročan”, zelo rada začnem svojo zgodbo, ki se je začela leta 2008 in mi obrnila življenje na glavo. Tistega leta sva se spoznala, na hitro poročila, mene pa je doletela še selitev iz Ljubljane v Koper. Logična posledica vsega je bil seveda tudi odhod iz službe. Hakim je že takrat imel svoje podjetje, ki se je ukvarjalo s filtracijo vode in sem se lahko zaposlila pri njem. Za moje do tedaj dokaj umirjeno življenje, je bilo to kar veliko sprememb naenkrat. S Hakimom od vsega začetka živiva življenje, ki je za večino parov nepredstavljivo, saj zaradi skupnega dela preživiva skupaj 24 ur na dan, 7 dni na teden. Včasih kot pes in mačka, večino časa pa se imava zelo lepo.

Maroko 2008 – Hakimov rojstni kraj, najina poročna destinacija in začetek mojega razmišljanja o podjetništvu. Kljub študiju na ekonomiji, te želje v sebi res nikoli nisem prepoznala. V Maroku pa sem se zaljubila v arganovo olje. V Sloveniji je bilo takrat še popolnoma neznano, zato se mi je to zdela izvrstna poslovna priložnost, ki pa je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev padla v vodo. Danes arganovo olje (oz. bolj njegove cenene ponaredke) najdemo prav povsod. A tako to v poslovnem svetu je. Če ne narediš ti, slej ko prej naredi kdo drug.

Maroko je res čarobna destinacija v vseh pogledih, za naju pa ima še dodano vrednost, saj imava tam veliko družino, ki naju vedno sprejme odprtih rok. In ne samo to.

Družinska zgodba iz katere je nastal KARMOUSS

Hakim je v Maroku podedoval 100ha zemlje, kjer so, ko je bil še majhen, imeli veliko ovac, krave, kokoši, konje, nasad oljk in evkaliptusov. Danes na farmi ni več živali, je pa polna 5 in več metrskih kaktusov, na katerih vsako leto zraste na tone in tone barvitih sadežev velikosti kivija, ki zelo ugodno vplivajo na zdravje. Sadeži so spektra barv od rumene do viole. V notranjosti imajo majhne peške, ki vsebujejo zelo dragoceno olje. Zdravilne lastnosti sadeža so znane že iz časa Aztekov, olja pa v preteklosti ni nihče prideloval. Ne pri nas, ne kje drugje po svetu, kjer kaktusi rastejo. Pred kratkim pa, ko sva se z njim srečala v Ameriki, sva se zavedala, da imava zelo lepo priložnost, da naše 50 let stare kaktuse, ki jih je posadil Hakimov oče Bouchaib, uporabiva za proizvodnjo dragocenega, popolnoma naravnega in 100% čistega olja iz kaktusovih semen, ki se nahajajo v sadežu. S pomočjo najine maroške družine smo tako postali eni redkih ali pa celo edini pridelovalci lastnega kaktusovega olja, s popolnim nadzorom pridelave od samega kaktusa do končnega izdelka – certificiranega kaktusovega olja lastne blagovne znamke KARMOUSS. Ime znamke izhaja iz maroškega poimenovanja kaktusa, domačini kaktus in njegove sadeže namreč kličejo karmouss.

Pridelava kaktusovega olja – najdragocenejšega olja na svetu

Kaktusovo olje oz. olje iz semen kaktusovih plodov je najdragocenejše olje na svetu, saj za 1 liter olja potrebujemo kar 1.000 kg sadežev, iz katerih dobimo 25-30 kg kaktusovih semen, iz katerih se iztisne olje. To olje vsebuje največ vitamina E od vseh kozmetičnih olj na svetu in ima izjemen anti-aging učinek. Primeren je za vse tipe kože, tudi za problematične in nagnjene k aknam. Zelo lahko izboljša tudi stanje poškodovane kože oz. jo lahko popolnoma regenerira.

Naš cilj je, da bi kaktusovo olje postalo del tretmajev v wellnessih in spajih, saj njegova uporaba dosega res izjemne in hitre rezultate pri negi obraza, pa tudi v boju proti strijam in celulitu. Naloga ni lahka, saj ljudje kaktusovega olja še ne poznajo, kar pa je hkrati prednost in slabost. A pustimo času čas.

Organizacija posebnih potovanj po Maroku

Zavedam se, da smo še čisto na začetku, vendar imamo plane že tudi za naprej. Na farmi bomo v prihodnosti uredili butični hotel, ker se bomo ukvarjali z organizacijo posebnih potovanj po Maroku. Imeli bomo svoja terenska vozila in šoferje, da bomo lahko udeležencem ponudili nekaj, kar klasične turistične agencije ne ponujajo in niti nimajo možnosti ponujat. Nudili jim bomo izlete in obiske pri domačinih, da bodo spoznali pristni Maroko in Maročane. Udeleženci naših potovanj bodo namesto v klasičnih hotelih bivali na farmi, imeli bodo možnost obirati in jesti kaktusove sadeže, ogledali si bodo lahko proizvodnjo olja in uživali v domači maroški kuhinji, ki je res pestra in polna okusov. Vsega tega “navaden” turist ne izkusi.

Filtracijski sistemi za pitno vodo

Na začetku sem že omenila, da se najino podjetje v osnovi ukvarja s filtracijskimi sistemi za pitno vodo, zato bi rada tudi ta del posla povezala z Marokom. Plan je, da se del prihodka, ki ga bomo dobili s prodajo KARMOUSS olj, nameni za ureditev dostopa do pitne vode ljudem v oddaljenih vaseh. Postavili jim bomo filtracijske postaje, ki bodo delovale na sončne celice in bodo sposobne iz onesnaženega vodnega vira proizvesti čisto pitno vodo. Za prebivalce Maroka voda ni samoumevna, pitna voda pa je zanje čisto zlato.

 

Petra El Khiar

TF LAB d.o.o.

karmouss-500-podjetnic

 

 

 

 

Email: info@karmouss.net

Povezave:


>> Se nam pridružite na dogodku 500 PODJETNIC 2019? <<