ROBERT LISAC – Podjetnice, 8 nasvetov za vašo varnost

Poslovni sestanki in druge službene obveznosti se lahko zavlečejo pozno v noč, kar pomeni, da podjetnice pogosto pešačite do svojega avtomobila v temi. Morda avtomobil stoji v ulici, ki se je zdela prijazna, ko ste podnevi tam parkirale, pa to zdaj ni več tako.

Drage dame, rad bi vam podal nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov o tem, kako ravnati v takih primerih, da ne bi postale potencialne žrtve kriminalcev. Seveda se zgodi, da smo zunaj tudi ponoči, vendar se da storiti marsikaj, da povečate svojo osebno varnost in se izogibate nepotrebnim nevarnim situacijam, ker se kriminalci, posiljevalci, tatovi in ugrabitelji požvižgajo na vaše pravice.

1. Parkirajte avto tako, da se lahko takoj odpeljete! To pomeni, da si raje vzamete čas in parkirate vzvratno, da se lahko v primeru, če vas nekdo zasleduje, takoj usedete v avto in brez dolgotrajnih manevrov obračanja takoj odpeljete.

2. Ko se vračate v avto, bodite pozorne na okolico in imejte ključ v roki že na poti proti avtu. Zakaj? Veliko napadov na parkiriščih se zgodi, ko žrtve iščejo svoje ključe po žepih in torbicah, saj pri tem početju niso pozorne na okolico. Če je reklamni letak na vašem vetrobranskem steklu, je to lahko sumljivo, kajti to je lahko tudi past. Nekateri kriminalci načrtno dajejo pod brisalce ogromne letake. S tem zamotijo potencialno žrtev, ki mora letak odstraniti ali pa celo ponovno izstopiti iz avtomobila, ker ga prej ni opazila.

3. Ko se vračate iz nakupov proti avtu, imejte vsaj eno roko prosto, ker jo potrebujete za to, da odklenete vrata. Ne nosite nakupov v obeh rokah. Idealne žrtve imajo okupirani obe roki, s katerimi se ne morejo braniti. Kriminalci izbirajo žrtve, ki se ne morejo braniti – torej lahek plen. Otežite jim življenje in imejte vedno prosto vsaj eno roko, s katero se lahko branite.

4. Če ste parkirali avto v nevarni četrti, imejte v roki poprov sprej. V torbici vam poprov sprej ne bo pomagal. V primeru napada namreč predolgo traja, da ga najdete in izvlečete iz torbice. Da se izognete razkazovanju poprovega spreja v javnosti, ga lahko imate v roki in roko v žepu.

5. Ko se usedete v avto, TAKOJ zaklenite avto in šele potem se privežite in odpeljite. Zakaj? S tem preprečite nekomu, ki ne spada v vaš avto, da bi prisedel. Na mojih delavnicah samoobrambe za ženske so udeleženke pogosto šokirane, ko dejansko preigravamo te situacije v praksi in vedo, da morajo zakleniti avto, pa kljub temu uspem še pravočasno odpreti zadnja vrata, preden jim to uspe. Zgrožene so, ko začutijo sekundo za tem gumijast nož na vratu. Zato pazite, da ni nikogar blizu, ko vstopate v svoj avto.

6. Tudi, ko je vaš avto parkiran pod nadzorom kamer, to še ne pomeni, da ste varne. Kamere vam v kočljivih situacijah ne bodo v pomoč. Varnostniki, ki spremljajo dogajanje na ekranih, ne opazijo vsega ali to opazijo prepozno. Tudi, če varnostnik na ekranu opazi napad na parkirišču, potrebuje kar nekaj časa, da bo prišel do vašega avta. V tem času pa se lahko zgodi marsikaj.

7. Naj vas do avtomobila pospremijo moški, ki jim zaupate. Naj bodo to pravi moški in ne takšni, ki se bodo v kočljivih situacijah skrili za vaš hrbet. Ne sramujte se, ko zahtevate spremstvo do avtomobila, saj gre za vas, hkrati pa boste ugotovili, ali je vaša moška družba že kdaj slišala za bonton. Tisti moški, ki so že slišali zanj, vas bodo z veseljem pospremili. Če spremstvo ni možno, se poslužite četrte točke, prav tako, če je vaše spremstvo “čudno”. Če je kdo pretirano prijazen in vam na vso silo ponuja spremstvo in vam obljublja, da bo takoj, ko boste sedeli v avtu, odšel, je to lahko znak, da imate opravka z dvomljivim človekom. Zakaj bi sicer nekdo obljubljal, da bo potem takoj odšel?

8. Zaupajte svoji ženski intuiciji in jo tudi upoštevajte!

Če želite storiti še več za svojo osebno varnost, si lahko na www.otelesu.com snamete brezplačno e-knjigo SAMOOBRAMBA ZA ŽENSKE.

Robert Lisac
Trener borilnih veščin,
Profesor športne vzgoje