UVODNI NAGOVOR

Dobro jutro, lep pozdrav vsem, ki nas spremljate preko zoom povezave in našim udeleženkam in govornicam v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Današnji posvet o podpornem okolju za žensko podjetništvo smo načrtovali ob prireditvi 500 Podjetnic. Te tematike o podpornem okolju specifično za žensko podjetništvo običajno ne obravnavamo, saj pri nas radi rečemo, da ni potrebno posebej naslavljati ženskega podjetništva, tudi s stališča enakih možnosti za oba spola.

Tega danes ne bi posebej problematizirali, pa vendar velja poudariti, da se delež žensk v podjetništvu in s tem tudi njihov pomen, vztrajno povečuje in po nekaterih podatkih, je v podjetništvu zdaj že skoraj 44 odstotkov žensk.

Zanimivo je tudi, da je med vsemi podjetji v Sloveniji skoraj 17 odstotkov takih, ki zaposlujejo izključno ženske.

DANAŠNJE GOVORKE
O statistiki in deležu žensk v številkah bo več povedala mag. Marjana Majerič, o podpornih ukrepih za žensko podjetništvo bosta spregovorili mag. Mojca Skalar Komljanc iz Spirit Slovenije in mag. Natalija Muršič Tomažič, iz Urada za intelektualno lastnino pa se nam pridružuje Doroteja Vozelj, ki bo opozorila o pomenu zaščite intelektualne lastnine in blagovne znamke, direktorica Ajpesa Mojca Kunšek pa bo predstavila, kako si pri poslovnih odločitvah lahko pomagamo s podatki. Slišali bomo torej predstavnice institucij, ki skrbijo za podjetništvo, z druge strani, s strani interesnih skupin podjetnic pa je z nami Tatjana Kolec iz Društva Fam, ki bo spregovorila o srčnem mentorstvu, o mentorstvu in programu Actimpact, ki ga podpira tudi organizacija google, bom prispevala nekaj misli tudi sama, v naboru predstavitev pa je tudi delovanje Skupnosti slovenskih podjetnic.


Marta Turk
Skupnost slovenskih podjetnic/Zavod Meta

Delež žensk v podjetništvu
Mag. Marjana Majerič
Direktorica GZS Zbornica osrednjeslovenske regije

Spodbude za podjetnice 2023
Mag. Mojca Skalar Komljanc
Spirit Slovenija

Predstavitev Slovenskega podjetniškega sklada
Mag. Natalija Muršič Tomažič
vodja oddelka za spremljavo in podporo poslovnih procesov

Mentorski program ActImpact in Banka zanja
Marta Turk
Skupnost slovenskih podjetnic/ Zavod Meta

Srčno mentorstvo
Tatjana Kolenc
Društvo FAM

Podjetnicam prijazno okolje
Tina Petrovčič
Skupnost slovenskih podjetnic

Znamka in njeno varstvo
Doroteja Vozelj
Urad RS za intelektualno lastnino