NATAŠA KOZLEVČAR – Tudi ti lahko postaneš finančno neodvisna. Mar res?

V začetku leta 2016 mi je stranka, recimo ji Mojca, rekla: »Včeraj sem sanjala. Sanjala sem, da sem bila še mlada in da mi ni bilo treba več delati. Bila sem na otoku s svojo družino. Občutek je bil božanski, topel. Bili smo srečni. Vse bi dala, da bi sanje trajale.«

»Kaj pa, če to ne bi bile sanje in bi to dejansko postala realnost?« sem jo vprašala. Še zdaj se spomnim, kako so ji zažarele oči. Ko pa sem nadaljevala, da je največ odvisno prav od nje, njenih odločitev, njene aktivnosti, je žar v očeh počasi zamrl. Ugotovila sem, da še ni pripravljena.

Minilo je nekaj mesecev.

Vmes sem izdala svojo knjigo, v kateri začnem takole:

natasa-kozlevcar-neodvisna-zenska-z-bicem-financna-svoboda-2

V knjigi opisujem korak po korak, kako do svoje finančne neodvisnosti in kaj to pomeni.

Pa mi je kmalu po izidu zazvonil telefon. Bila je Mojca. Rekla je, da je prebrala mojo knjigo in da zdaj razume in da si želi spremembe.

Oblikovali sva individualen finančni načrt in ugotovili, da bo svojo finančno varnost dosegla v 12-tih letih, v 23-tih letih pa bo dosegla finančno neodvisnost.

Kaj pomeni biti finančno neodvisna?

Predstavljaj si, da je tudi tvoj cilj postati finančno neodvisna. Temu cilju slediš, kjerkoli si in karkoli delaš: si samostojna podjetnica, zaposlena v javni upravi ali v gospodarstvu. Ne glede na to, kaj se dogaja, tvoj cilj je jasen in s tem tudi tvoja motivacija. Točno veš koliko časa še, da ti ne bo potrebno več delati za denar glede na tvoj življenjski stil. Ker bi spremljala napredek, bi bilo slabih dni mnogo manj, kot si jih morda vajena. Ko bi prišla do točke, ki bi ti omogočala finančno neodvisnost in bi se samostojno odločala kaj boš počela v prihodnje, kdaj, kako in s kom, bi ugotovila, da je bila že tvoja pot pospremljena z veliko manj stresa kot pri večini drugih; ker si živela v duhu finančne neodvisnosti.

Slika 1: Pot do finančne neodvisnosti
natasa-kozlevcar-neodvisna-zenska-z-bicem-financna-neodvisnost
Vir: Vezovišek akademija

Ali si že prepozna?

Običajno razmišljamo, da bi za doseg tega cilja morale imeti izredno dobro plačano službo oziroma delo. Pa je temu res tako?

Ni nujno. Pravzaprav sploh ni pomembno, koliko zaslužiš, pomembno je le, koliko in kako varčuješ oziroma kakšen je tvoj življenjski standard. V resnici je torej vseeno, ali imaš 1.000 evrov ali 2.000 evrov prihodkov na mesec. V obeh primerih je enačba za doseg finančne neodvisnosti enaka: če lahko privarčuješ npr. 50 % prihodkov, se lahko upokojiš čez 16,6 leta, če lahko varčuješ npr. 30 % svojih prihodkov, pa v 28 letih.

Seveda je finančno neodvisnost mnogo lažje doseči v dvoje, a tudi posameznikom je uspelo.

Večina ljudi je prepričana, da upokojitev pri 40-ih ni mogoča ali pa, da je dosegljiva samo za srečneže, ki zadenejo na lotu, ali tajkune. O, kako se motijo. V svetu deluje gibanje mladih upokojencev, ki potrjujejo nasprotno in rušijo naše tradicionalno prepričanje. Zanimivo je, da so si ti ljudje zelo različni … A nekaj imajo vendarle skupnega, njihov um ni ustvarjen za nemogoče! Imajo zanimiv življenjski slog, imajo načrt glede porabe in varčevanja ter živijo svoje sanje. Kakšne pa so tvoje sanje?

Želim ti, da greš tudi sama korak po korak in dosežeš svojo finančno varnost, tiste najbolj pogumne pa tudi finančno neodvisnost.
1. korak – popiši svoje premoženje in obveznosti
2. korak – popiši svoj proračun
3. korak – kako lahko zmanjšam stroške, kako lahko povečam prihodke?
4. korak – moj cilj je super pokojnina
5. korak – preveri zdajšnje rešitve
6. korak – koliko tveganja si pripravljena prevzeti?
7. korak – izračunaj višino varčevanja
8. korak – išči primerne rešitve
9. korak – spremljaj svoj načrt
10. korak – vztrajaj in dosezi finančno neodvisnost

Za ženske, ki si želijo več, predlagam, da pokukajo v knjigo Neodvisna ženska z bičem>>. Knjiga je napisana kot beležka. Bralko spodbuja, da sproti korak po korak vpisuje svoje podatke, svoje želje in cilje ter izpolnjuje nekatere tabele. Dodatno presenečenje pa čaka vse, ki bodo imele v rokah tiskan izvod.

 

O Nataši

Mag. Nataša Kozlevčar je neodvisna osebna finančna svetovalka in strokovnjakinja za izgubljeno dediščino, ki že skoraj desetletje uspešno deluje in svetuje v svetu financ. Njena odlika je, da na posameznikovo finančno stanje gleda kot celoto. Poleg individualnih osebnih finančnih načrtov, ki jih pripravlja za svoje stranke, sta njena strast tudi iskanje izgubljene dediščine in izobraževanje posameznikov o varčevanju in naložbenju.