Urška Košir – “Videti lepote sveta skozi fotografski objektiv, je videti svet v drugačni luči.”

Foto: Luka Klarič za Studio Železna

Udeleženka dogodka – 500 podjetnic 2019:


Urška Košir

»Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo.« (Walt Disney)

Urška Košir, umetnica in fotografinja, lahko ji rečemo tudi podjetnica, je živi dokaz, da lahko ljubezen preraste v posel. Posel, ki je hkrati življenjsko delo, način življenja. Urško je pot iz »črno-belega« prava zanesla v »pisane« medije. Več let je uspešno sodelovala s slovensko nacionalno televizijo kot novinarka, snemalka, scenaristka in režiserka ter tam opravila tudi mnoga izobraževanja s področja slike. Spoznala je, da lahko svojo kreativno žilico izživi ravno s pomočjo fotografije. Videti lepote sveta skozi fotografski objektiv, je videti svet v drugačni luči. Urška vidi lepoto v vsakdanjih preprostih stvareh. V fotografiji se je usmerila v portretiranje žensk, njihovo lepoto zaznava na vsakem koraku, pogosto modele najde kar med mimoidočimi na ulici. Ženskam želi sporočiti, da je vsaka lepa, da ne potrebuje lepotnih operacij in da so lepotni ideali iz naslovnic neprimerljivi z resničnim življenjem. S poznavanjem poteka fotografiranja in obdelave fotografij pa vsaki pokaže in dokaže, da je tudi ona lahko videti tako kot na naslovnici.

Od leta 2010 sodeluje z revijo Playboy, njene fotografije so bile objavljene v Playboyevih edicijah širom sveta, večkrat tudi v Ameriki. Kot prva ženska fotografinja se je v letu 2015 podpisala pod serijo erotičnih fotografij za slovito izdajo domačega koledarja Colegium graphicum, ki se ga je prijela tudi oznaka ‘slovenski Pirelli’. Urška je avtorica in kreativni vodja več samostojnih projektov in fotografskih razstav, doma in v tujini. Predstavila se je s skupinskimi razstavami v galerijah na Dunaju, v nemškem Konstanzu in na pop art razstavi v Berlinu ter s skupinsko razstavo ženske umetnosti v Linzu, v Avstriji. Letos je v Avstrijo povabljena tudi kot članica žirije največjega svetovnega foto salona Trierenberg super circuit. Z vsem znanjem, ki ga umetnica črpa doma in v tujini, je njen mali foto studio kmalu postal premajhen za vse ideje, ki jih želi uresničiti. Tako je zasnovala novo zgodbo, na novi lokaciji, s staro in novo ekipo ljudi. Studio Železna – Fe16.

Studio bi lahko ime dobil tudi po njeni železni volji, a je predvsem povezan z lokacijo, kjer se nahaja, na Železni cesti. Novi prostori so sicer veliko več kot zgolj foto studio, je pa slednje zagotovo srce, ki poganja celotno zgodbo. Postaja navdiha je drugo ime za čudovite prostore na Železni, saj se nahajajo tik za glavno železniško postajo v Ljubljani. Urška želi po vzgledu dobrih praks iz tujine, da bi se tudi v Sloveniji ljudje povezovali, da se ne bi bali konkurence, ampak nasprotno, skupaj soustvarjali uspešne zgodbe. Želi nuditi točko v središču prestolnice, kjer lahko ljudje izrazijo svoje želje in uresničijo ideje. Tako lahko fotografi najamejo foto studio z vrhunsko fotografsko opremo in tam ustvarjajo, poslovneži lahko najamejo belo dvorano ali sejno sobo za svoje dogodke, ljubitelji zdravega načina življenja pa v prostorih izvajajo različne sprostitvene vadbe, delavnice. Spontano se je okoli Urške oblikovala ekipa ljudi, ki imajo skupno ljubezen, ljubezen do fotografije in kakovostnejšega življenja. Urška je namreč poslovni zgled črpala kar iz svoje družine, a tudi spoznala, da moraš v življenju nenehno vlagati vase, v zdrav način življenja, saj te samo delo lahko hitro izčrpa in pride do bolezni. Odločila se je, da bo svoje storitve nadgradila s ponudbo zdravega načina življenja že med delovnim časom. Tako želi tudi zaposlenim v Zupančičevi jami in bližini omogočiti, da se že pred ali med službo za kratek odmor odmaknejo od delovnega mesta, pridejo v Studio Železna, kjer se sprostijo, nekaj zdravega pojedo in posledično bolj učinkovito zaživijo na delovnem mestu. Urška Košir, podjetnica, ki odpira nov koncept podjetništva v Sloveniji.


>> Veseli nas, da je bila Urška z nami na dogodku 500 Podjetnic 2019! <<