Vanja Rogač – “Napredek je možen brez bolečine in trpljenja”

Udeleženka dogodka – 500 podjetnic 2019:


Vanja Rogač

Podjetnica, ekonomistka, aplikativna kineziologinja, NPK maserka, izvajalka metode “Spiralna stabilizacija hrbetnice” (SPS)

Moje poslanstvo v svetu, kjer prevladuje miselnost »no pain, no gain« je, da bi se ljudje pri vadbi upočasnili, bili zares prisotni, predvsem pa spoštovali meje svojega telesa in doumeli, da je napredek možen brez bolečine in trpljenja.” 

Od ekonomije do aplikativne kineziologije

Po končanem študiju ekonomije in zaposlitvi na področju prodaje sem ugotovila, da potrebujem nove izzive. Želela sem ustvariti nekaj svojega. Opravila sem NPK za maserja in se podala podjetniško pot. Vendar sem kmalu izvedela, da se je v Kopru odprl nov študij Aplikativne kineziologije, s katerim bi poglobila znanje o delovanju človeškega telesa. Zato sem  se odločila, da za nekaj časa prekinem podjetniško pot in zopet sedem v študentske klopi.

V tistem času sem imela ravno problem s kolenom (obrabljen hrustanec). Zaključni nasvet ortopeda je bil naj se pazim pri gibanju in da naj pozabim na tek. Bolečina me je zelo omejevala pri vsakodnevnih aktivnostih, še posebej pa pri vajah v telovadnici, ki so obvezen del študija. Že prvo leto sem izbrala izbirni predmet »kinezioterapija« oz. gibalna terapija. Profesorja sem prosila za nekaj napotkov glede rehabilitacije, ki sem jih poskušala razumeti in upoštevati. Ker se hrustanca ne zdravi, je bila moja edina možnost, da se naučim gibanja, ki ne bo obremenjevalo kolena. To pa ne pomeni zgolj krepitev mišic ampak tudi nevrološko koordinirano delovanje vseh mišic, da ustvarjajo gibanje, ki varuje sam sklep.

Spreminjanje gibalnih vzorcev – brez bolečin in trpljenja

Spreminjanje (napačnih) gibalnih vzorcev je ponovno učenje nam naravnih gibanj. Napačne gibalne vzorce pridobimo skozi življenje zaradi pomanjkanja raznolikosti gibanja ali poškodb. So globoko avtomatizirani in se jih niti ne zavedamo. Če jih želimo spremeniti, mora biti učenje zavestno in natančno. Ves čas poslušamo, kaj nam telo govori in spremljamo, kako se počutimo. Osredotočenost je na izvedbi vaje, ki mora biti prilagojena posamezniku. Ni dobrih in slabih vaj. So dobre in slabe izvedbe. Bolečina je glas telesa, ki bi ga morali upoštevati pri vadbi, saj nam skuša dopovedati, da nekaj ni v redu. In moje poslanstvo v svetu, kjer prevladuje miselnost »no pain, no gain« je, da bi se ljudje pri vadbi upočasnili, bili zares prisotni, predvsem pa spoštovali meje svojega telesa in doumeli, da je napredek možen brez bolečine in trpljenja.

 

Spiralna stabilizacija hrbtenice (SPS) – povrnitev naravnega gibanja in odprava bolečin

Že v času študija sem se dodatno izobraževala na tečajih in se spoznala z metodo »Spiralna stabilizacija hrbtenice« (SPS). SPS je kombinacija vadbe in manualne terapije. Z njo si po korakih povrnemo naravno in zdravilno obliko hoje. Omogoča nam aktivno razbremenitev (dekompresijo) hrbtenice, odpravo bolečin, lepšo držo in lahkotnejše gibanje pri ostalih telesnih aktivnostih.

SPS je uspešna pri vseh težavah s hrbtenico, tudi pri konzervativnem zdravljenju skolioze. V tem letu prvič organiziram 4-dnevni poletni tečaj za skoliozo v angleščini v rehabilitacijskem centru v Pragi, od koder metoda izvira. Na tečaj vabim slovenske terapevte, fizioterapevte, kineziologe in njihove paciente s skoliozo. Za večji učinek dela je zelo pomembno, da posameznik pozna vzrok za njegove težave, nekaj teorije in zakaj je potreben določen protokol, da te težave odpravi. Pri svojem delu uporabljam tudi druge metode za rehabilitacijo, ki so znanstveno podprte. Rada se izobražujem in načrtujem, da bo izobraževanje stalnica na moji podjetniški poti.

 

Ponudba

Trenutno izvajam storitve vadb in masaž v Centru za Gibalno Terapijo v Izoli.  Je manjši prostor, v bližini plaže Svetilnik, ki sem ga preuredila v prikupno telovadnico.  Sprejme do 6 oseb za skupinsko vadbo ali nekje 10 oseb za delavnice in predavanja.

Moje stranke so večinoma zaposleni in upokojenci. Za podjetja na Obali ponujam ročno masažo na posebnem, masažnem stolu, ki traja 15min. Izvajam jo pri naročniku med delovnim časom. Podjetju se storitev prizna kot strošek v okviru Promocije zdravja na delovnem mestu. Poleg tega jo izvajam tudi na konferencah in sejmih, kjer je prijetna popestritev za obiskovalce.

Načrtujem še pripravo programa aktivnih odmorov na delovnem mestu, kjer bi zaposlene vodila skozi sklop vaj za razbremenitev in krepitev celega telesa.

 

Vanja Rogač

CGT-LOGO

E-mail: info@gibalnaterapija.si

Telefonska številka: 040 579 630


>> Se nam pridružite na dogodku 500 PODJETNIC 2019? <<