ANDREJA CILENŠEK – Z majhnimi koraki do velikih sprememb

Zadnje čase ugotavljam, da je prava poplava raznih piscev blogov, med katerimi sem tudi sama. Ne pišem sicer zelo pogosto, ampak bolj po navdihu, a vseeno se štejem v to skupino ustvarjalcev. Verjetno je že dolgo ta invazija piscev, pa šele zdaj to opažam.  To se mi pogosto zgodi, začnem z nečim, se mi zdi, da ni tega tako veliko v prostoru, a kmalu vidim, da pa to ni nič kaj novega, da ne odkrivam vode, ampak hodim po že mnogim poznani poti, samo različne tematike tipkamo po tipkovnici.

Sem človek, ki rada spoznavam nove stvari, rada počnem nekaj drugačnega. Takšna sem verjetno že po naravi. Zato sem se veliko let ukvarjala z uvozom izdelkov iz Azije, kar mi je nudilo prostor raziskovanja novih trgov, novih obrazov, nove kulture. Vedno sem imela oči odprte na široko, ne samo izključno vezane na izdelek. Kako se ljudje obnašajo, kako vzpostavljajo kontakt, kakšen je njihov način komunikacije. A tudi znotraj tako širokega polja postanejo stvari podobne, enake. Potrebovala sem nov izziv.

Iskala sem ga s prostovoljstvom, v domu starostnikov, v Slovenskem društvu hospic. Vsak podjetnik se verjetno zaveda pomembnosti tudi prostovoljstva v naši družbi. Če bi vsak namenil en delček svojega časa prostovoljstvu, bi bil svet veliko lepši. Predvsem zaradi odnosov, trenutkov, ki so notranje polni in napolnijo dušo marsikomu, ki to zelo potrebuje.

Nekje sem zasledila nasvet, da bi vsak dan morali početi nekaj čisto novega. Pa naj je to malenkost, samo da je nekaj novega. Saj verjetno poznate tisti občutek, ko doživite nekaj novega in vas napolni z energijo za nekaj dni. Če si zadamo nalogo, da vsak dan poiščemo nekaj novega, bi nam lahko to predstavljalo kar zahteven izziv. Če si zakompliciramo. Lahko pa zelo poenostavimo, saj ne potrebujejo to biti veliki projekti. To so lahko malenkosti, ki jih delamo dnevno zelo rutinersko, pa jih mogoče malenkostno spremenimo in že nastane nekaj novega.

Zasledila sem tudi nasvet Mance Košir, da bi si vsak večer moral napisati 5 stvari, za katere smo hvaležni. To sem že večkrat slišala, pa še nikoli nisem tega prav začela. A verjamem, da je to zelo koristno, za vsakega posameznega človeka kot tudi za celotno družbo, saj s pozitivnim razmišljanjem, z iskanjem pozitivnih stvari, dogodkov, ljudi, ne samo privlačimo pozitivno v svoje življenje, ampak tudi oddajamo pozitivno v naše okolje. To lahko postane začaram krog, ki se širi in veča ter postaja močnejši … Torej začeti je treba, kot pravi Petra Škarja: Just do it! Premalokrat si to rečemo, pa tako zelo je to pomembno.

Pri poslu je odločnost, spontanost, hitra odzivnost in hkrati zaznavanje trenutka zelo pomembno, saj drugače postanemo preveč enaki drugim. Vseskozi je treba imeti odprte oči in stremeti k novostim, odprtosti spremembam. Drugače se slej ko prej zalotimo v nekem ustaljenem ritmu, ki se slej ko prej tudi zaključi. Običajno neuspešno. A da smo lahko odločni, spontani, hkrati pa znamo zaznati trenutek, moramo znati zaznavati predvsem sebe. Koliko časa si podjetnik/ca vzame ta čas samo zase, da vpogleda vase, da razmisli o svojem življenju, o svoji poti, čustvih in navsezadnje tudi minljivosti? Kako korakati po poti podjetnosti, če nosimo v sebi strahove, ki jih mogoče niti ne prepoznamo, ali jih, pa se jim rajši odmikamo, ne želimo v njih pogledati …

Kot pravi Petra (zadnje čase ne morem brez njenih komentarjev), polno je poduhovljenih ljudi. Jaz bi dodala, tudi med podjetniki, a le malo jih zares živi duhovnost. Tako malo se zavedamo, koliko pozitivnega nam to lahko prinese. Da znamo ujeti trenutke v tempu vsakdana, da zaznamo naravo, ki nam mudi to ugodje in udobje, da ujamemo pogled in tisti občutek, ki je prisoten ob pogledu, da znamo vse te darove izkoristiti za naš notranji mir in večjo koncentracijo, ki jo pri poslu še kako potrebujemo, če želimo biti uspešni.

Nastavimo si zrcalo, poglejmo vase, dovolimo si prepoznati globine sebe in uživajmo trenutke. Zares ne vemo, koliko jih imamo na razpolago.

 

Piše: Andreja Cilenšek s.p., avtorica vodnika v notranji svet, Knjiga Življenja

T: 031 858 314
FB: Preprostost življenja
M: andreja.cilensek@siol.net
W: www.andrejacilensek.com