MARKO LUKAN – Zakaj prav vé, dekleta?

OPOZORILO: pričujoče branje bo povzročilo težave osebam, ki so bolj občutljive na v oči bijoče resnice. Pred uporabo (branjem) se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Možni stranski učinki!

Prav pred kratkim sem imel priložnost opraviti intervju z – za moje pojme – izjemno žensko. In ker je tole članek za podjetnice, seveda ne morem niti mimo tega, da je gospodična v mojih očeh tudi izjemna podjetnica. Saj ne, da bi zdaj morali vsi to brati, ampak … če pa koga zanima, o kateri izjemni osebnosti govorim, pa naj KLIKne  …

Kakorkoli že, beseda je dala besedo in ugotovila sva, da je gospodična od samega začetka poleg pri poskusu s petstotimi podjetnicami. Kako se vse skupaj razvija, vas večina vé. Druge pa boste prav gotovo izvedele. Saj ste z nekim namenom tule, mar ne?

Kaj pa, če bi ti napisal en članek za 500 podjetnic, mi je rekla oni dan. Spreten si z besedami.

O čem pa naj pišem, me je zaskrbelo.

Saj se hvališ, da se z ženskami dobro razumeš – znajdi se, je bil njen edini napotek.

In tako, drage dame, se zdaj poskušam znajti. O čem pridigati petstotim podjetnicam? Ali pa le uporabim nekaj šarma, ki ga v meni pripadnice lepšega spola običajno odkrijete šele na drugo žogo … hmm … na, pa sem že pri moškem načinu izražanja. Z žogo torej – stran. Pa tudi sicer – v čem se ženske razlikujete?

Ona moja – zgoraj omenjena – dobra vila mi pravi, da pravzaprav ni bila njena ambicija žensk prikazati kot – boljših od moških. Le kot – preprosto sposobnih …

Na tem mestu bom moral požreti nekaj tipično moške nečimrnosti. Nekaj tistega, kar je sicer v določenih situacijah – morda – lahko prava začimba in zaželeno, a v poslu, sploh pa v takem, v katerem sodelujete podjetnice – popolnoma odveč: mačizma!

Zakaj? Saj vsi vemo, da je naša družba, vsej deklarirani enakopravnosti navkljub, še vedno globoko razklana po liniji moški/ženske. Tudi jaz bi rad povedal kako o tem, kako vé, drage ženske, uporabite svoje prednosti …


Se nam pridružite na dogodku 500 PODJETNIC 2018? >>


Saj veste, pri moških gre, tudi v poslu, v prvi vrsti vedno za – tekmovanje. Če odmislimo samo srž ekonomskega sistema, v katerem je tekmovanje ne le zaželeno, ampak naravnost spodbujano in pripeljano do nesmiselnih absurdov, potem pri moških še vedno ostane tista večna dilema, ki se ji nekoliko vulgarno reče – kdo ima daljšega.

Saj veste, kdo je v poslu uspešnejši, kdo ima bolj potraten in večji avto, mlajšo in bolj popravljeno ženo in podobno. No in tu, drage moje, ste v mojih očeh – drugačne. Ena od mojih intervjuvank je pred kakim letom dejala, da v konkurenco ne verjame. Verjame pa v sodelovanje in dopolnjevanje. Ne bi se mogel strinjati bolj!!!

Preletavam članke na pričujoči spletni strani. Spoznavam zgodbe. In se čudim! Odprtih ust se čudim! Koliko moči je v vas, drage dame, koliko pozitivizma, energije, odločenosti! Berem o zgodbah, ki bi se po logiki morale zaključiti žalostno, z obupom, s porazom. Ampak vé ne odnehate! Ker imate rade svoj hobi, ki na neki točki postane poklic. Ker imate v sebi znanje, voljo in odločenost. Ker vas v marsikaterem primeru življenje ni šparalo, vé pa ste vedno znova znale najti upanje in pot iz težav.

Na tem mestu bom postal nekoliko oseben – v preteklosti sem prav gotovo spadal v zgoraj omenjeno skupino moških podjetnikov. Kaj hočem, bil sem pač mlad in neumen. Do zdaj je tista najbolj zgodnja mladost že ušla … o neumnosti bomo pa razpravljali ob kaki drugi priložnosti, velja?  Ampak kaj hočem povedati? Tudi sam sem tekmoval. Se primerjal. Ga meril. A za kakšno ceno? Nikoli me ni bilo doma. Trije otroci so danes že, ali vsaj na pol odrasli, mene pa v družini ni več. Tovrstno brezkompromisno pehanje za uspehom, slavo in denarjem ob koncu izstavi račun. Družina je razpadla. In tudi tisti posel je propadel. Preveč nepravilnih vložkov je bilo v njem. S tem ne mislim le na finančne in materialne vložke, pač pa predvsem na – mentalne.

Je res kje kak posel vreden tega, da človek izgubi družino? Je kaka številka vredna tega? V mojih današnjih očeh – NE!

Na tem področju pa ste dekleta, gospodične in dame – mnogo boljše od nas. Od nas »machotov« znate veliko bolje poslušati svoje občutke, slediti instinktom in ob vsem skupaj skrbeti še za – družino.

Morda bo kaka od vas rekla – jaz je še nimam. Družine namreč. Brez skrbi, punce! Ta še pride. Ko bo vnos pravi, bo tudi iztržek temu primeren. Tako kot v poslu, pa tudi na tem področju seveda nič ne gre na silo! Naj ob tem uporabim še zapis iz enega od mojih številnih tatujev: Quae Est Ut Prorsus Sit. Vse je točno tako, kot mora biti!

Zato pa – pogumno v dan, pogumno v Novo leto! Priložnosti čakajo točno na vas! Uporabite svoje znanje, notranje občutke in predvsem – sodelujte!

Vesele božične praznike in uspešno novo leto 2108 vam želim! Hmm … naj velja tudi za takrat, ampak bolj sem imel v mislih leto 2018!

P.S. Medtem ga bosta pa Marjan in Tone merila …

 

Piše: Marko Lukan, Intervju.si >>