Dogodek 2019

500 podjetnic – 11. april 2019

“Pretok dobrih energij!”

Utrinki 500 podjetnic – PO DOGODKU

>>Prenesite Obvestilo za JAVNOST in MEDIJE – 500 podjetnic 2019<<

Za nami je  že sedmo največje srečanje podjetnic v Sloveniji. Tokrat v novi preobleki, z novo podobo in lokacijo dogodka Tokrat je bil bogatejši tudi zaradi aktualne teme na mednarodnem posvetu o Financiranju ženskih podjetij. Marmorna dvorana Gospodarskega razstavišča v Ljubljani je bila 11. aprila 2019 do zadnjega kotička polna in razprodana že nekaj dni pred dogodkom, skupaj z razstavljalci nas je bilo več kot 600! Uvodoma nas je v imenu Mestne občine Ljubljana pozdravil podžupan Dejan Crnek, na veliko veselje udeleženk pa je bil z nami predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je podjetnice povabil v predsedniško plačo. Velika spodbuda za organizatorje, predvsem pa zavest, da pomen ženskega podjetništva v Sloveniji raste. Naslednje leto se dobimo 15.4.2020 tema pa bo »To je moje okolje, to je moje življenje«

OGLEJTE SI FOTOGRAFIJE DOGODKA

Foto: Studio Železna

Obvestilo po dogodku - 500 podjetnic 2019

Letošnji slogan Pretok dobrih energij se je v celoti potrdil.

Tudi denar je  energija (jang), ki pa v sebi skriva tudi sublimno jing energijo, ki jo prinašajo ženske tudi v poslovno okolje. Na popoldanskem posvetu Financiranje ženskih podjetij, so se nam pridružile tri ženski investitorke – poslovni angeli, ki so prisluhnile predstavitvam treh ženskih poslovnih idej. Prvi takšen posvet s pitchem predstavlja novo usmeritev za prihodnja srečanja podjetnic v Sloveniji, ki jih bo soorganizirala Skupnost Slovenskih podjetnic v letu do naslednjega dogodka 500 Podjetnic.

“PRETOK DOBRIH ENERGIJ”

Četrtek, 11. 4. 2019, ob 9.15, v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča … zaigra irska glasba in 12 plesalcev Šole irskega plesa s poskočnim plesom sprostijo DOBRO ENERGIJO! In tako je dogodek slovesno otvorila povezovalka Anja Križnik Tomažin in povabila častnega gosta podžupana mestne občine Ljubljana,  Dejana Crneka, k uvodnim besedam. Splet zanimivih informacij in evropskih vsebin je predstavila Ulla Hudina Kmetič, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ki nam je iz prve roke zaupala, kje se skrivajo priložnosti in razpisi za žensko podjetništvo.

Sledila ji je pionirka podjetništva Marta Turk, ki je v svoji maniri izzvala podjetnice z nekaj podatki o zanimanju poslovnih angelov za vlaganje v ženska podjetja pri nas in predstavila izkušnje evropskega projekta SEEWBAN in temelje za oblikovanje platforme ženskih investitork za ženska podjetja v Sloveniji.

Dober uvod za prvo gostjo iz tujine Lynne Cadenhead, ki je svojo pot  začela  z designerskimi torbicami, da bi si lahko plačala najemnino. Danes je serijska podjetnica in investitorka. “Podjetnik lahko dela stvari drugače, hitreje, bolj inovativno. Ko držiš v rokah izdelek, ki si ga sam zasnoval, je to izjemen občutek. Najprej dvomiš, misliš da izdelek nobenemu ne bo šveč in si nato rečeš: O moj bog, kaj sem naredila«. Zaključila je z dvemi nasveti:  »Good business plan is a neccessary evil« (Dober poslovni načrt je nujno zlo) in »Secret to success is jut to do a little bit more than the person next to you«.  (Skrivnost uspeha je v tem, da narediš samo malo več od tistega ob sebi).

Na svojo predhodnico pa se je navezala Sonja Peklenik, strokovnjakinja za prodajo nam je zaupala, da v prodaji ne obstajajo triki in finte za povečanje prodaje, obstaja samo znanje, prodaja pa je stvar občutka. Pri ugovorih moramo vztrajati toliko časa, da dobimo jasen DA ali NE: In najpomembnejše, prodajajte na sebi lasten način, ki je skladen z vašo osebnostjo.

Matjaž Štamulak  nas je poučil o pravilih finančne pismenosti in z nami delil skrivnosti finančne pismenosti in zaupal, da gre pri dobrih financah pravzaprav za navade. Ko jih spreminjamo, nam je sprva nenavadno, vendar zelo koristno. Za končno sporočilo je povzel misel Benjamina Franklina, ki pravi »investicija v vaše znanje prinaša najboljše obresti«. In če imate produkt, ki pomaga izboljšati življenje ljudem, se bo prodajal sam.

Sanela Dropulić podjetnica in futurologinja iz Hrvaške je predstavila, kakšno bo podjetništvo v prihodnje, ki pravi, da je strah pred tehnologijo odveč in nam izboljšuje življenje, kot pomemben trend v prihodnosti pa izpostavila žensko podjetništvo. “Ženske smo v primerjavi z “binarnii” moškimi bolj “logaritmske”. Razvile smo intuicijo in tudi v prihodnosti bomo ostale naravne” Podjetnicam je priporčila, naj začno razvijati svojo intuicijo za prihodnost.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podprl aktivnosti za spodbujanje ženskega podjetništva in podjetnice povabil na pogovor v predsedniško palačo in svoj nagovor podjetnicam zaključil takole:

»Danes lahko s ponosom vidite, da ste razvile pobudo do mere, ko se postavljate z novimi zamislimi ob bok tistim, ki si drznejo prodreti v Evropo in v svet. Kot vem, se odločate za ustanovitev ženskega podjetniškega sklada. Naša dežela se s to zamislijo in marljivostijo in podjetnostjo pridružuje tistim najbolj ambicioznim v svetu. Na to smo zelo ponosni. Čestitke. Počasi se bližate 10 obletnici, mislim, da si vaše delo in vztrajnost zaslužita spoštovajne, moje in od države in vas ob 10. obletnici vabim v predsedniško palačo.«

Osebno izkušnjo na področju PR dejavnosti predstavila Andreja Jernejčič, dr. Mojca Zvezdana Dernovšek pa je strokovno predstavila nekatera medicinska dejstva, ki pojasnjujejo človekova ravnanja v kritičnih trenutkih, ob stresu in težkih situacijah.  Z zvonkim glasom se je udeleženk dotaknila talentirana Maja Martinčič, mlada glasbenica iz Novega mesta. Ves čas dogodka so bila v preddverju dvorane na ogled umetniška dela podjetnic umetnic: Anja Petrarca, Mateja Filipič, Mojca Gulič, Snežana Petrović Sudarić, Tanja Prezelj, vse umetnice prihajajo iz Primorske. Zgodbo 500 podjetnic je ob vhodu dvorane risala Lara Kastelic @NarisiMiZgodbo.

Rdeči vroči kavč na odru je posebej za 500 podjetnic izdelalo podjetje M-Tom, na katerem so celo šolsko uro mnenja o pomenu vplivnežev na socialnih omrežjih kresali gostje in slovenski »vplivneži«. Nekaj svojih trikov in klikov na socialnih omrežjih so razkrili: Jan Macarol, Ana Žontar Kristanc, Manca Korelc, Ljubica Horvat. Debato je suvereno vodila Anja Križnik Tomažin, ki so ji sogovorniki vsi po vrsti potrdili, da  je uspeh odvisen od pravšnje mere talenta in sreče. Zahteva resno delo in pravo opremo. Na nek način smo vsi vplivneži, saj vplivamo drug na drugega. Za negativen prizvok so odgovorni instagram vplivneži brez vsebine. Biti vplivnež in živeti od tega je zelo težko, v Sloveniji to predstavlja bolj dodatno delo, namenjeno pozornosti sledilcev.  Ana Žontar Kristanc po desetih letih bloganja šele zadnji dve leti tudi nekaj zasluži, Manca Korelc, znana po projektu moja jezera meni, da ima pravi vplivnež pravo vsebino in želja po zaslužku ne sme biti v ospredju. V izjemnih primerih lahko od tega tudi živimo, predvsem pa so družabni mediji samo prostor, kjer lahko pokažemo kdo smo in kaj počnemo. Ljubica Horvat, se ni rodila ob digitalnih medijih, kljub temu je uspešna s portalom Caricasi.si, ki naslavlja ženske in njihovo vlogo v družini.

Pred izborom najuspešnejše podjetnice leta 2019 je za dvig energije v dvorani poskrbel karizmatični Gašper Grošelj in podjetnicam zaupal nekaj učinkovitih tehnik za premagovanje stesa in premigovanje telesa. Zmagovalki izbora Alenka Jež, Pekarna ježek (kategorija s.p.) in Ksenija Povše, SKI & SEA mednarodna trgovina in storitve, d.o.o. (kategorija d.o.o.) Vse o izboru podjetnica leta 2019 <<

Dopoldanski del je navdihujoče zaključila odlična Polona Požgan s tremi poučnimi zgodbami, v katerih se prepozna prav vsaka od nas (prenesite zapis  iz dogodka<<).

Po zaključnih besedah organizatork in ambasadork so se srečne podjetnice veselile žrebanja glavnih nagrad, za poslastico na koncu pa nas je presenetil Werner, ki je zaključil dan z energično glasbo. Sponzorji 2019<<

Ob pogostitvi so se podjetnice med spoznale in sledilo je veliko mreženje. Za priboljške ob odmoru so poskrbele članice Zveze kmetic Slovenije in Joži Bobnar, ki je spekla odličen domač kruh. Za pravšnjo raven zbranosti je s kavico v dvorani in v preddverju poskrbel Dolce Gusto, odlično kosilo pa so pripravili kuharski mojstri Borbona Catering. Penino je priskrbela vrhunska Hiša Penin Frangež s posebnimi peninami prav za ženske!

Letos je bilo še več razstavljalcev, ki so bili v istem prostoru kot dogajanje, zato so se izmenjave razvijale že med dogodkom. Fotografije dogodka so priskrbeli Studio Železna, Katja Mrkonjič Lumi Lumi, Organizatorke 500 podjetnic, zabavni Fotkar.si pa je priskrbel Steno slavnih in zabavni fotokotiček. Več o razstavljavcih na povezavi: Razstavljalci 2019<<

Popoldanski posvet - Financiranje ženskih podjetij

Financiranje ženskih podjetij, je bila popoldanska strokovna tema letošnjega dogodka.  Ko investiramo v žensko podjetje, ne investiramo samo v posameznico, temveč v celo družino in skupnost, za katero ta ženska skrbi.

O ženskih navadah pri nakupovanju, pa tudi o tem, kakšne so ženske kot investitorke, je uvodoma spregovorila predstavnica NLB Skladi, Tina Lampič, debata, ki jo je vodil Tilen,  pa se je razvila tudi v izmenjavo izkušenj iz Hrvaške, Škotske in Slovenije, ki so jih predstavile sogovornice: Lynne Cadenhead, Marta Turk, Gordana Nikolić in Renata Brkić. Ker današnji svet potrebuje več rešitev in skrbi za okolje in sočloveka, je financiranje ženskih podjetij toliko bolj na mestu. Banka NLB; ki je kot diamantni sponzor omogočila letošnji posvet, je zaključila, da je to prava smer razmišljanja in da je to šele začetek.

Predstavile so se tudi tri poslovne ideje podjetnic..

  1. Mojca Gomezel je predstavila svojo idejo Antikomarček, ki  je popolnoma naravno mazilo na osnovi karitejevega masla in olj, ki blagodejno delujejo na našo kožo. Dodana so skrbno izbrana eterična olja, ki poskrbijo da se nas komarji in ostali nadležni insekti izogibajo. Je prijetnega vonja in otroci, ki se sicer branijo vseh mazil proti insektom,  ga obožujejo.
  2. Hayley Handford-Brown, Tamara Malović & Katja Kolbl so predstavile svojo idejo, ki jo že izvajao: MINI ADVENTURES – pustolovščine za družbe z otroki.
  3. Eva Štraser, ustanoviteljica zagonskega podjetja EVEGREEN
    »Skupaj naredimo korak v zeleno prihodnost že danes!«
    Inovatorka, družbeno odgovorna podjetnica in ustanoviteljica hitro rastočega zagonskega podjetja, ki izdelke iz plastike za enkratno uporabo nadomešča z biorazgradljivimi materiali. V samo petih letih od prve ideje jim je že uspelo pritegniti precej pozornosti, zanimanje in povpraševanja namreč prihajajo iz vseh delov sveta.“Veseli smo, da lahko z našo idejo pripomoremo k lepši prihodnosti brez nepotrebne plastične embalaže. Navdihuje nas tudi dejstvo, da želi Evropska unija ukiniti vso plastiko za enkratno uporabo in jo nadomestiti z alternativnimi produkti.” Predstavitveni video: https://www.youtube.com/watch?v=7djElgbvn88

Zaključno sporočilo - 500 podjetnic 2019

» Pridružujemo se besedam podžupana Dejana Crneka, da srečanje prerašča v kongres. Zato računamo na vse podjetnice in tudi na vas, predstavnice združenj, sekcij, klubov, ki delujejo v različnih regijah ter vas vabimo k še večji povezanosti in skupnim nastopom, na mestih, kjer je potrebna večja podpora podjetnicam v Sloveniji, in prav tako za skupne poslovne povezave doma in tudi mednarodno. Bolj povezane bomo tudi bolj uspešne, ne le poslovno, tudi v naših osebnih okoljih.  Ukrep spodbujanja podjetništva pri ženskah je ustavljen, morda je čas, da se ozremo v načine, kako spodbujati rast naših podjetij!  In marsikaj lahko postorimo med seboj, ne da bi se ozirale na sistem, državo, vlado, institucije. Za podjetnico je vendar glavna značilnost njena individualnost, ustvarjalnost in strast. Skupaj ustvarjamo novo slovensko podjetništvo !«

Izbor PODJETNICE LETA 2019

Strokovna komisija je kot zmagovalki izbora najuspešnejša podjetnica leta v kategoriji s.p. in d.o.o. (do 50 zaposlenih) prepoznala Ksenija Povše, SKI&SEA d.o.o. in Alenka Jež, Pekarna ježek (>>vse o izboru in nominirankah preberite tu<<).

Obe podjetnici sta v zadnjih petih letih uspešno krmarili skozi vse izzive podjetništva tako na podorčju zaposlovanja, izvoza, realizacije, skrbeli, da ni bilo potrebno odpuščati in uspešno zaključili vsako poslovno leto brez izgube. Poleg priznanja 500 Podjetnic sta prejeli tudi lepe nagrade naših sponzorjev<<.

Strokovna komisija izbora

  • Predstavnica 500 podjetnic d.o.o.
  • Predstavnik GZS ZOR
  • Predstavnica GEA Collegea

Analizo finančnih rezultatov je zagotovila GZS Zbornica osrednjeslovenske regije. Preberite več kdo so bile nominiranke in kako smo jih izbrali<<

NLB diamantni sponzor - 500 podjetnic 2019

Nacionalni partner - 500 podjetnic 2019

Žreb sponzorjev glavnih nagrad na odru - 500 podjetnic 2019

Avtomobil KIA – Avtohiša Panjan

brezplačna uporaba vozila za 3 mesece!

Terme Krka, Deichman, Sensilab, Estetika Nobilis, Corpo Cabana

Dvodnevni oddih v termah, torbice Deichman, Sensilabovi dodatki, 3-je estetski tretmaji, športna oblačila za aktivne ženske

Nastopajoči - 500 podjetnic 2019

Dejan Crnek, podžupan mestne občine Ljubljana

Častni gost dogodka 500 podjetnic 2019

Šola irskega plesa

“Zanimalo me je kako izgledajo irski plesi v praksi. Izkazalo se je, da je bila to najboljša odločitev.” Joan je ljubezen do plesa…. Preberite več…

Ula Hudina Kmetič – Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

“Ženski ekonomski potencial v EU”

Marta Turk – pionirka ženskega podjetništva in glavna organizatorka 500 podjetnic

“Poslovni angeli v mojem podjetju, DA ali NE?”

Podjetnica, pionirka, ambasadorka ženskega podjetništva, članica svetovnega združenja ženskega podjetništva FCEM in glavna organizatorka 500 podjetnic, ki je izvelda že mnogo raziskav in projektov v sodelovanju z najvišjimi državnimi in Evropskimi institucijami.

500-podjetnic-Lynne-Cadenhead

Lynne Cadenhead (Škotska, VB) – Serijska podjetnica in ustanovitelijca številnih izjemno uspešnih podjetij

“Doživela sem nekaj spektakularnih uspehov in naredila nekaj še bolj spektakularnih napak”

Serijska podjetnica in ustanoviteljica številnih podjetij, gostujoča profesorica za predmet Upravljanja in podjetništva in investitorka… Preberite več…

Sonja Peklenik – “Triki, finte in ostale zmote o prodaji

“Strast, ki jo občutimo ob tem, ko delamo nekaj, kar nas navdihuje, nam daje moč in vztrajnost na naši poti.”

Podjetnica je postala bolj zaradi ohranjanja svobode kot zaradi želje po uspehu in bogastvu. Prepričana je, da si je v poslu in prodaji treba vzeti čas, saj gre za umetnost vzpostavljanja odnosov… Preberite več…

500-podjetnic-matjaz-stamulak-small

Matjaž Štamulak – “7 zanesljivih stopničk do finančne neodvisnosti”

“Človek pravih vrednot, ki se za svoje stranke trudi tako, kot bi si sam želel, da se nekdo potrudi zanj”

V šolah nas še vedno ne učijo osnov finančne pismenosti in o tem, kako bi bilo potrebno pravilno ravnati z denarjem…Preberite več…

Sanela Dropulić (HR) – futurologija v podjetništvu, Pripravi se na jutri!

“Obstaja posebno mesto v peklu za ženske, ki ne pomagajo drugim ženskam”  – Madeline Albright 

Futurologinja in podjetnica z jasnim vidom v prihodnost, ki je ustanovila virtualni ženski… Preberite več…

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Častni gost dogodka 500 podjetnic 2019

V izjemno čast nam je, da je posebno vlogo sprejel predsednik Republike Slovenije in nam s svojo prisotnostjo potrdil pomen povezovaja med podjetnicami. Ponosne smo, da bo z nami.   Preberite več…

mag. Andreja Jernejčič

“Skrivnosti dobrega PR” Preberite več….

dr. Mojca Zvezdana Dernovšek

“Ljudje velikokrat sedimo pod hruško in čakamo jabolka”

Doktorica medicine, specialistka psihiatrije, ljubljenka svojih pacientov, profesorica in sodelujoča strokovnjakinja na raziskovalnih projektih, predvsem pa ženska s posluhom za žensko dušo.  Preberite več….

Maja Martinčič – pevski nastop

Vroči kavč – 500 podjetnic 2019: “SPLETNI VPLIVNEŽI”

Manca Korelc

“Verjamem v izjemno moč mreženja, moja strast pa je predajanje znanja”

je podjetnica, ki pomaga posameznikom uporabljati LinkedIn kot orodje … Preberite več…

500podjetnic-ljubica-horvat

Ljubica Horvat

“Ženske smo Carice, zato se moramo začeti spoštovati in ceniti najprej same sebe, šele potem nas bodo drugi.”

Ljubica je nasprotnica pritoževanja in generatorka pozitivne energije. Posebej rada pomaga podjetnicam, saj  si ženske zaslužijo več razvajanja in druženja.  Zakaj smo carice…

500-podjetnic-jan-macarol

Jan Macarol

“Strast do tega kar počneš, pripelje do najboljših možnih rezultatov.”

Je digitalni nomad, ustvarjalec zgodb in vsebine, raziskovalec in nekdo, ki strastno gleda v prihodnost in se veseli njenih izzivov. Izjemno ga veseli… Preberite več…

Ana_Zontar_Kristanc_Anina_Kuhinja1-crop_500_podjetnic

Ana Žontar Kristanc – “Anina kuhinja”

“Od kuhanja do pisanja”

Je avtorica kuharic, blogerka, influencerka, TV voditeljica, žena in mama. Svojo kuharsko pot začela leta 2010 s pisanjem osebnega kuharskega bloga Preberite več…

Odmor za gibanje 

Gašper Grošelj – odmor za gibanje

“Z zdravim življenjskim slogom nad stres”

Preberite več…

3 zgodbe za zaključek  

Polona Požgan – 3 zgodbe za zaključek

“Svoj poklic jemljem kot poslanstvo, s katerim želim ženskam pomagati živeti življenje po svojih merah in izraziti svoj glas – na glas.”

Podjetnica, predavateljica, radijska in televizijska voditeljica nam je… Preberite več…

Povezovalka dogodka - 500 podjetnic 2019

Anja Križnik Tomažin – povezovalka dogodka

“Moja življenjska strast je s polno mero energije ljudem pomagati izvleči iz njih najboljše, saj verjamem, da se vsi potenciali skrivajo v nas samih.”

Univ. dipl. ekonomistka, strokovnjakinja javnega in poslovnega nastopanja, trenerka komunikacijskih veščin, certificirana executive….Preberite več…

Popoldanski posvet - Pitchanje podjetniških idej

Mirjana Dimc Perko – serijska podjetnica in investitorka

“Ustanovitev ženskega angelskega investicijskega sklada”

Preberite več…

renata-brkic-500-podjetnic

Renata Brkić (HR) – serijska podjetnica in vlagateljica

“Osebno vlagam v čudovite ideje, ki nimajo nujno hitrega finančega učinka, ampak lahko spremenijo svet na bolje in spodbudijo človekov napredek.”

Močno se zavzema za družbeno odgovornost v podjetjih, ki so usmerjena v znanost, ženske, izobraževanje in otroke. Kot predsednica generalne skupščine centra ZEZ  Preberite več…

doc. dr. sc. Gordana Nikolić (HR) – Dobre prakse in izkušnje v povezovanju s poslovnimi angeli

“Verjemite v sebe tudi, ko se zdi, da nihče ne verjame v vas.

Kot ženska v poslu se je vedno zavzemala za opolnomočenje žensk in tako je danes … Preberite več…,

Povezovalec popoldanskega posveta - Financiranje ženskih podjetij

Tilen Travnik

“Sodelavci mi pravijo, da znam vedno ugotoviti zakaj naše ekipe ne dosegajo pričakovanih rezultatov ali pa zakaj nek interneti produkt ima (ali nima) smisla. Ukvarjanje s startupi in velikimi korporacijami v fazi digitalne transformacije mi pomaga, da opravljam svoje delo.”

Startup mentor z dolgoletnimi  izkušnjami s širitvijo na tuje trge, soustanovitelj in vodja D Labs, ki s svojo ekipo podjetjem pomaga pri hitri globalni rasti, tako s svojimi nasveti, kot tudi kontakti. Kot predstavnik in mentor deluje v številnih skupinah za podporo mladim podjetnikom in startupom.  Preberite več…

Izjave udeleženk

Lokacija - 500 podjetnic 2019

Letos se bomo družile na GOSPODARSKEM RAZSTAVIŠČU v LjubljaniEna izmed letošnjih novosti je večji prostor, ki omogoča več druženja in povezovanja, predvsem pa bomo tako lahko vsi del živahnega dogajanja, kar je pomembna prednost za vse razstavljalce in udeleženke. Sedaj bo dovolj časa in prostora  za vse! Letošnja lokacija pa poleg vsega omogoča tudi lažji dostop v jutranji konici in dovolj prostora za parkiranje! Naslov: Dunajska cesta 18, 1000 Ljubljana

Pokrovitelji - 500 podjetnic 2019

P.s.: Pridržujemo si pravico do spremembe urnika in programa dogodka.